Home » Uncategorized » Одбележан ,,Меѓународниот ден на ретки болести во светот”

Одбележан ,,Меѓународниот ден на ретки болести во светот”

Messenger_creation_563a1279-532c-4bdb-91cf-1bbd3c612f8b

На 29 февруари, учениците од здравствена струка во соработка со ЈЗУ Општа Болница Куманово го одбележаа Меѓународниот ден на ретки болести во светот , со цел подигање на јавната свест за ретките болести и олеснување на предизвиците со кои се соочуваат пациентите.

Исто така беше оддржано предавање на тема “Ретки болести”реализирано од Др.Даниел Трајановски специјализант по инфективни болести,наш поранешен ученик,кој заедно со учениците продадоа важност за навремена дијагноза на ретките болести и нивно лекување.

Ретки болести се оние кои се јавуваат кај помалку од пет лица на 10.000 жители. Денеска знаеме повеќе од 7.000 различни дијагнози во светот, а тој број сè уште расте.